Saxofoon

Houten instrumenten

Een saxofoon is een muziekinstrument dat behoort tot de houtblazersfamilie, hoewel het meestal wordt gemaakt van metaal. Het werd uitgevonden door de Belgische instrumentenbouwer Adolphe Sax in de jaren 1840. De saxofoon heeft een kenmerkende vorm met een conische buis en een uitgebreide serie kleppen en toongaten.

Saxofoons zijn verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van de kleine sopraansaxofoon tot de grote baritonsaxofoon. De meest voorkomende saxofoons zijn de alt-, tenor- en altsaxofoon. Elk type saxofoon heeft een specifiek bereik en een unieke klankkleur. De saxofoon wordt vaak geassocieerd met jazzmuziek, maar hij wordt ook veel gebruikt in andere muziekgenres, waaronder klassiek, blues, rock en pop.

Saxofoonspel vereist het gebruik van een enkel riet (mondstuk) en wordt bespeeld door lucht door het instrument te blazen terwijl de speler verschillende combinaties van kleppen indrukt om verschillende tonen te produceren. Het geluid van de saxofoon is kenmerkend en expressief, waardoor het een populair instrument is in zowel solo- als ensemble-optredens. Saxofonisten kunnen een breed scala aan technieken gebruiken, zoals vibrato en glissando, om hun muziek uit te drukken.