Bekkens

Slagwerk instrumenten

Bekkens zijn percussie-instrumenten die bestaan uit twee schijfvormige metalen platen, meestal gemaakt van een legering van koper en tin. De twee platen zijn aan elkaar bevestigd aan de bovenkant met behulp van een holle steel of een koord waarmee ze aan elkaar worden gehouden. Ze zijn meestal symmetrisch van vorm en hebben een bolle vorm, vergelijkbaar met een kom.

Om geluid te produceren, worden de bekkens tegen elkaar geslagen of tegen elkaar gewreven. Het contact tussen de metalen platen veroorzaakt trillingen in het metaal, wat resulteert in een helder en klinkend geluid. De toon en het volume kunnen variëren, afhankelijk van de grootte, dikte en het gewicht van de bekkens, evenals de manier waarop ze worden bespeeld.

Bekkens worden vaak gebruikt in diverse muziekstijlen, waaronder klassieke, symfonische muziek, jazz, rock, ensembles, en wereldmuziek. Ze kunnen dienen als ritmische accenten, als markeringen voor overgangen of als speciale effecten in een muzikale compositie. Bekkens worden vaak in paren gebruikt, en hun geluid kan variëren van helder en sprankelend tot donker en mysterieus, afhankelijk van de gewenste muzikale uitdrukking.