Alex Thyssen

Hoorn/Klein koper

Al op 7-jarige leeftijd begon Alex Thyssen als jonge trompettist bij de plaatselijke fanfare in het dorp waar hij opgroeide. Vanaf ongeveer zijn negende jaar stapte hij over op hoorn, wat een schot in de roos bleek te zijn. Al tijdens zijn middelbare schooltijd ging Alex op les bij een professionele hoornist in Amsterdam. Dit was Paul van Zelm, voormalig solo-hoornist van het Radio Philharmonisch Orkest.

Na zijn met succes afgeronde studie DM/UM hoorn aan het toenmalige Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Jacob Slagter heeft Alex Thyssen zich als veelzijdig hoornist verder ontwikkeld en zich verbonden aan vele projecten en orkesten. Zijn diepgewortelde passie voor met name kamermuziek heeft er toe geleid dat Alex na zijn hoornstudie zich verder is gaan specialiseren in kamermuziek en aan diverse cross-over projecten heeft meegewerkt en ook zelf heeft georganiseerd. Hiermee heeft hij op diverse (inter)nationale festivals en concertpodia acte de présance gegeven. Een recent voorbeeld hiervan zijn verschillende concerten tijden het afgelopen Grachten Festival, Sail 2015 en de Uitmarkt in Amsterdam met kamerorkest De Klankkast, een professioneel kamerorkest in Amsterdam alwaar Alex sinds 2014 als hoornist aan verbonden is.

Maar uiteraard ook het groot symfonie orkest heeft een enorme aantrekkingskracht. Zo heeft Alex Thyssen vele keren geremplaceerd bij het Nederlands Philharmonisch, het toenmalige Noord-Hollands Philharmonisch en Radio Philharmonisch Orkest. Al op 14-jarige leeftijd zat Alex als eerste hoornist te spelen bij het Noord-Hollands Begeleidingsorkest, een semiprofessioneel symfonie orkest. Daar hij tevens de drang voelde om het fenomeen orkest nog beter te leren kennen, heeft Alex besloten om al tijdens zijn hoornstudie Directielessen te gaan volgen, om op deze manier een nog grotere verbintenis aan te kunnen gaan met de musici.

Daarnaast volgde Alex masterclasses bij hoornisten als Vitaly Bujanovsky, Jasper de Waal, Stefan Dohr en Frøydis Ree Wekre

Naast het spelen is lesgeven eveneens een passie voor Alex. In 1991 is hij begonnen met lesgeven aan een klein aantal leerlingen. Momenteel is zijn lespraktijk dusdanig uitgebreid, dat menig fanfareorkest hier jaloers op kan zijn. Veel van deze orkesten nodigen Alex tevens uit om groepsrepetities te verzorgen van de kopergroep. Het blijft niet alleen bij het instuderen van een partij, het is een stukje coaching in de breedste zin van het woord. In 2006 werd hem de vraag gesteld om de koperlessen te gaan verzorgen in het Westland via de SRMO. Met volle overtuiging en overgave is hij hierop ingegaan. Een bloeiende leerlingenpraktijk met leerlingen uit verschillende verenigingen in het Westland tot gevolg, ondergebracht bij eerder genoemde stichting. Dit bleef niet onopgemerkt en al snel werd hij ook gevraagd om in Midden-Delfland de koperlessen te gaan verzorgen, waaronder in Maasland. Tot April 2022 is Alex Thyssen dirigent geweest van het Jeugd Ensemble Maasland, het leerlingenorkest van De Maaslandse Harmonie/Euterpe.

In juni 2015 werd Alex benaderd door harmonieorkest St.Gregorius uit Kwintsheul met de vraag om ook bij hen het leerlingenorkest wilde komen dirigeren en ook dit is tot op de dag van vandaag een fantastische samenwerking. In september 2016 heeft Alex samen met collega en oud-leerling Lennart de Winter (trombone) in combinatie met Codarts Rotterdam en met medewerking van Andre Heuvelman, Hendrik-Jan Renes en de Marinierskapel der Koninklijke Marine een fantastische koperdag georganiseerd. Daar dit een geweldig succes was, kwam er een vervolg op de Koperdag in 2020 in samenwerking met het Residentie Orkest, Blazers Collectief West en werd gehouden onder auspiciën van “Blazen aan het Spui”. Sinds April 2019 is Alex ook dirigent geworden van het leerlingenorkest van de Westlandse Harmonie en sinds oktober 2020 staat hij als kersverse dirigent voor zowel het jeugdorkest als het groot orkest van Koninklijke Fanfare Apollo in Goedereede en heeft hij in september samen met het Blazers Collectief West waar Alex als hoornist aan verbonden is tijdens het Westlands Saxofoon Festival het afsluitend concert verzorgd met o.a. niemand minder dan John Helliwell, voormalig saxofonist van de Britse groep Supertramp.

Maar er is altijd nog wel plek voor een geweldig orkest en zo werd Alex in April 2022 aangesteld als dirigent van Harmonieorkest St.Matthias uit Warmond waarmee hij al een aantal fantastische concerten achter de rug heeft.