Oud-leerling Iris van den Bos (22) is aangenomen in het Europees jeugdorkest, waarmee ze onder andere op de BBC-proms mag spelen. Als 7-jarige nam Iris voor het eerst plaats achter de snaredrum. ,,Ik kreeg les bij de Stichting Regionaal MuziekOnderwijs en dat vond ik superleuk. Rond mijn tiende ontdekte ik dat mijn voorkeur uitging naar de xylofoon en de marimba en op mijn dertiende werd ik toegelaten op de School Voor Jong Talent. Ik wilde graag naar de school voor muziek en dans, een speciale havo op het conservatorium waarbij naast de normale havo-vakken ook aandacht voor muziek en expressie was. Ik werd in Den Haag toegelaten en haalde drie jaar later mijn havo-diploma."

Inmiddels heeft Iris haar plan voor de toekomst getrokken. "Na dit tussenjaar ga ik voor mijn master in Birmingham studeren, maar eerst mag ik in het Europees Jeugdorkest spelen. Ik ben aangenomen in dat toporkest. Ik heb mezelf opgegeven voor een auditie. De organisatie zit in Ferrara in Italië en ze houden audities door heel Europa. Er doen 2000 conservatoriumstudenten uit Europa mee aan de audities. In de slagwerksectie hebben ze zes mensen nodig."

In november heb ik op het conservatorium in Amsterdam auditie gedaan. Je moet bekende orkestfragmenten van bekende symfonieën droog, dus zonder muziek, voorspelen. Je zit alleen met een cameraman in een zaaltje te spelen. Dat is best ingewikkeld en daar moet je je dus wel voor opladen. Het kost veel energie. De film gaat naar Italië en wordt daar beoordeeld. Ik werd uitgekozen en dat was onwijs gaaf. Op 18 maart gaan we tien dagen repeteren in Ferrara en vervolgens gaan we op tournee naar Dubai, Oostenrijk en Italië en in de zomer ben ik ook vijf weken weg. Dan spelen we onder meer op de BBC-proms. Het is super dat ik daar mag spelen. Na die vijf weken in de zomer is het geheel verzorgde avontuur weer afgelopen."

Lees het hele artikel over Iris van den Bos hier